Od sadzeniaka do ziemniaka

///Od sadzeniaka do ziemniaka

Nasz pierwszy post jest swoistym wprowadzeniem do świata ziemniaków.

Pyra, ziemniak, kartofel- wiele nazw ta sama bulwa. My codziennie jesteśmy blisko, wiemy o nich wiele i
dlatego powstał pomysł na prowadzenie bloga. Chcemy się podzielić z Wami różnymi aspektami związanymi z życia ziemniaków. Nasiennictwo, hodowla, gotowanie! Zapraszamy do świata ziemniaka.

Zacznijmy od początku. Czym jest ziemniak, skąd pochodzi i dlaczego my o nim piszemy. Ziemniak jest rośliną okopową pochodzącą z rodziny psiankowatych. Ojczyzną ziemniaków jest Ameryka Południowa. Na terenach obecnego Peru rozpoczęto wówczas uprawę słodkich ziemniaków czyli batatów. Następnie uprawa batatów została poddana krzyżowaniom z dzikimi gatunkami ziemniaka. Tym sposobem rozpoczęła się hodowla ziemniaka obecnie nam znanego. Do Europy ziemniak przywędrował za pomocą Hiszpanów. Następnie rozprzestrzenił się po całej Europie. Z upływem czasu stał się on najpopularniejszym źródłem pożywieniem ludności. Najłatwiej było go wyhodować i przy małych kosztach można było wyżywić bardzo dużą ilość osób. Właśnie dlatego w XXI wieku możemy się pochwalić wieloma sposobami wykorzystania ziemniaka w różnych gałęziach przemysłu i życia. Między innymi w gastronomii i przepisach kulinarnych.

Dziś znamy to warzywo chyba wszyscy. Obok pszenicy, kukurydzy i ryżu, ziemniak decyduje o wyżywieniu ludności całego świata. Ziemniaki są powszechnie używane w większości krajów świata, a szczególnie w naszej polskiej codziennej diecie. Starszemu i średniemu pokoleniu Polaków trudno sobie wyobrazić obiad bez ziemniaków. Bulwy ziemniaka gotowane czy pieczone są dodatkiem do wielu dań, służą przygotowaniu wielu zup, sałatek i zapiekanek. Rozkoszujemy się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, pierogami ruskimi, kartaczami i pyzami. Polska tradycyjna kuchnia regionalna obdarowuje nas zalewajką, kartoflanką, kiszką ziemniaczaną, babką ziemniaczaną (inaczej kartoflakiem), prażokami, lemieszką, cepelinami, ciszką, rejbakiem, kluskami scykanymi (inaczej szarymi), chamulą i jeszcze wieloma innymi przysmakami sporządzanymi z samych ziemniaków lub z dużym ich udziałem. Aż trudno jest uwierzyć, ale analizując spisy regionalnych potraw ziemniaczanych można doliczyć się ich ponad 1500 rodzajów i nazw. Ziemniak posiada wiele wartości odżywczych i jest mało kaloryczny. Kaloryczność jest uzależniona od zawartości skrobi w bulwach. Im wyższa wartość tym jest on a większa. Ziemniak zawiera błonnik, potas, wapń, magnez, fosfor sód oraz żelazo. Następną zaletą bulw jest ich zawartość witaminy C. Ciekawostką jest fakt iż młode ziemniaki posiadają jej więcej jak dojrzałe bulwy. Wśród wartości odżywczych możemy wyróżnić również białko. Białko ziemniaka jest bogate w aminokwasy. Podsumowując ziemniaki posiadają dużo witamin i substancji odżywczych, które są źródłem samych korzyści dla naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, aby te wszystkie wartości odżywcze dotarły do niego należy odpowiednio je przygotować. Ziemniaki wrzucajmy jedynie do gotującej się wody!!!

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. z siedzibą w Strzekęcinie zajmuje się prowadzeniem hodowli i nasiennictwa ziemniaka.

Aktualnie w ofercie znajduje się 30 odmian, 14 jadalnych i 16 skrobiowych. Odmiany jadalne charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi, odpornością na wirusy oraz dobrym plonem. Na uwagę zasługują odmiany wczesne: OWACJA, IGNACY, MAGNOLIA i STOKROTKA, bardzo plenne o wysokich walorach smakowych; średnio wczesne: TAJFUN – odmiana tolerancyjna na suszę oraz LASKARA i MAZUR, wszystkie o wysokim plonie i dobrym smaku. Ważnym osiągnięciem hodowli ze Strzekęcina jest zarejestrowanie w 2016 r. pierwszej odmiany bardzo wczesnej pod nazwą TONACJA o bardzo dobrym smaku, kształcie i plonie oraz w 2019 r. odmiany POGORIA, która jest również bardzo wczesna. Oferujemy także uznane na rynku odmiany jadalne o bardzo dobrych cechach smakowych: BRYZA, IRGA oraz IRYS. Ukształtowana od lat specjalność firmy to hodowla odmian skrobiowych. Wszystkie te odmiany charakteryzują się wysoką skrobią, wysokim plonem skrobi, odpornością na choroby wirusowe i zarazę ziemniaka. Na wyróżnienie zasługują odmiany wpisane do Rejestru w ostatnich latach: JUBILAT, BORYNA, KASZUB, SZYPER, MIESZKO, AMARANT i TORPEDA. Uznaniem naszych odbiorców cieszą się również: HINGA, HARPUN i GLADA. Ziemniak warzywem, ale nie tylko…

2020-04-30T12:49:55+00:00
Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ