Typy kulinarne ziemniaka

START/Blog/O ZIEMNIAKU/Typy kulinarne ziemniaka

Zdajemy sobie sprawę, że nasze ziemniaki nadają się do różnych potraw. Za taki stan rzeczy odpowiada podział na typy kulinarne ziemniaka. W momencie wyboru ziemniaka jadalnego dla konsumenta powinno być ważne do czego chce danego ziemniaka zastosować. Jedne bowiem przydatne będą w przygotowaniu kopytek, inne na sałatkę a jeszcze inne po prostu z wody do obiadu. Ziemniaki są obecne w domu każdego, wszyscy ich próbowaliśmy, smakowaliśmy. My natomiast dzielimy się z Wami wiedzą jakie są typy kulinarne ziemniaka i w jaki sposób przedstawione informację wykorzystać.

Typy kulinarne ziemniaka

 

Typy kulinarne to tzw. klasyfikacja odmian ziemniaka według ich użytkowo-konsumpcyjnych walorów.

Zastosowanie ich w życiu codziennym ułatwi nam funkcjonowanie w gastronomii.

Rozróżniamy 3 podstawowe typy kulinarne ziemniaka: A, B, C.   Czasami podział ten może nie znaleźć zastosowania wobec danej odmiany i dlatego wprowadzono również typy pośrednie (AB, BC).

Poniżej przedstawiamy charakterystykę wszystkich typów kulinarnych ziemniaka.

Typ A -Sałatkowy

  • Ziemniaki tego typu – są najtwardsze, zawierają niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne.
  • Idealnie sprawdzają się w sałatkach.
  • Nasze odmiany:

 

Typ AB – Sałatkowy, wszechstronnie użytkowy

  • Ziemniaki tego typu – są twardsze, zawierają niewiele więcej skrobi jak typ A, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne.
  • Idealnie sprawdzają się w sałatkach, zupach, zapiekankach.
  • Nasze odmiany: TONACJA, POGORIA

Typ B -ogólno-użytkowy

  • W składzie ziemniaków jest więcej skrobi, stąd są one mniej wilgotne niż typ A. Lekko się rozgniatają pod widelcem. Jest to typ ogólnoużytkowy, który nadaje się do gotowania jak i smażenia.
  • Sprawdzi się również jako dodatek do mięs, kartacze, kluski.
  • Nasze odmiany : IRYS, IRGA, IGNACY.

Typ BC – ogólno-użytkowy, mączysty

  • W składzie ziemniaków jest więcej skrobi, stąd są one mniej wilgotne niż typ A. Lekko się rozgniatają pod widelcem. Jest to typ ogólnoużytkowy, a zarazem mączysty. który nadaje się do gotowania jak i smażenia.
  • Nadaje się do przygotowania placków ziemniaczanych, frytek, puree.
  • Nasze odmiany: OWACJA, MAGNOLIA, STOKROTKA, TAJFUN.

Typ C – mączysty

  • Ziemniaki tego typu są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty.
  • Nadaje się na puree, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, chipsy.
  • Nasze odmiany: POKUSA, BRYZA, BORYNA, RUMPEL.

Odpowiednie zastosowanie typów kulinarnych ziemniaka sprawi, iż przygotowane przez nas potrawy będą smaczniejsze oraz świetnie będą się prezentować na talerzu. Dodatkowo będziemy potrafili określić jaki ziemniak jest nam w danej chwili potrzebny.

Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ