Zdajemy sobie sprawę, że nasze ziemniaki nadają się do różnych potraw. Za taki stan rzeczy odpowiada podział na typy kulinarne ziemniaka. W momencie wyboru ziemniaka jadalnego dla konsumenta powinno być ważne do czego chce danego ziemniaka zastosować. Jedne bowiem przydatne będą w przygotowaniu kopytek, inne na sałatkę a jeszcze inne po prostu z wody do obiadu. Ziemniaki są obecne w domu każdego, wszyscy ich próbowaliśmy, smakowaliśmy. My natomiast dzielimy się z Wami wiedzą jakie są typy kulinarne ziemniaka i w jaki sposób przedstawione informację wykorzystać.
Typy kulinarne ziemniaka
Typy kulinarne to tzw. klasyfikacja odmian ziemniaka według ich użytkowo-konsumpcyjnych walorów.
Zastosowanie ich w życiu codziennym ułatwi nam funkcjonowanie w gastronomii.
Rozróżniamy 3 podstawowe typy kulinarne ziemniaka: A, B, C. Czasami podział ten może nie znaleźć zastosowania wobec danej odmiany i dlatego wprowadzono również typy pośrednie (AB, BC).
Poniżej przedstawiamy charakterystykę wszystkich typów kulinarnych ziemniaka.
Typ A -Sałatkowy
- Ziemniaki tego typu – są najtwardsze, zawierają niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne.
- Idealnie sprawdzają się w sałatkach.
- Nasze odmiany:
Typ AB – Sałatkowy, wszechstronnie użytkowy
- Ziemniaki tego typu – są twardsze, zawierają niewiele więcej skrobi jak typ A, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne.
- Idealnie sprawdzają się w sałatkach, zupach, zapiekankach.
- Nasze odmiany: TONACJA, POGORIA
Typ B -ogólno-użytkowy
- W składzie ziemniaków jest więcej skrobi, stąd są one mniej wilgotne niż typ A. Lekko się rozgniatają pod widelcem. Jest to typ ogólnoużytkowy, który nadaje się do gotowania jak i smażenia.
- Sprawdzi się również jako dodatek do mięs, kartacze, kluski.
- Nasze odmiany : IRYS, IRGA, IGNACY.
Typ BC – ogólno-użytkowy, mączysty
- W składzie ziemniaków jest więcej skrobi, stąd są one mniej wilgotne niż typ A. Lekko się rozgniatają pod widelcem. Jest to typ ogólnoużytkowy, a zarazem mączysty. który nadaje się do gotowania jak i smażenia.
- Nadaje się do przygotowania placków ziemniaczanych, frytek, puree.
- Nasze odmiany: OWACJA, MAGNOLIA, STOKROTKA, TAJFUN.
Typ C – mączysty
- Ziemniaki tego typu są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty.
- Nadaje się na puree, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, chipsy.
- Nasze odmiany: POKUSA, BRYZA, BORYNA, RUMPEL.
Odpowiednie zastosowanie typów kulinarnych ziemniaka sprawi, iż przygotowane przez nas potrawy będą smaczniejsze oraz świetnie będą się prezentować na talerzu. Dodatkowo będziemy potrafili określić jaki ziemniak jest nam w danej chwili potrzebny.