mgr Marta Grabska, Katarzyna Filipowicz, dr inż. Agnieszka Przewodowska
Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o., Strzekęcino 11, 76-024 Świeszyno
email: m.grabska@pmhz.pl
Każda firma zajmująca się hodowlą ziemniaka stara się stworzyć takie odmiany, które będzie znał każdy. Jedną z takich odmian Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie jest Tajfun, wyhodowana w 2004 r. Wielu producentów i rolników uprawiających ziemniaki na pewno słyszało o tej odmianie, a nasze wyniki sprzedaży świadczą o tym, że jest ona bardzo popularna w naszym kraju.
Tajfun jest odmianą jadalną, średnio wczesną o okresie wegetacji ok. 138 dni. Ma duże okrągłoowalne bulwy o żółtym miąższu. Jej kwiaty są białe. Jest odmianą o bardzo wysokich walorach smakowych. Ze względu na typ kulinarny B-BC nadaje się do przyrządzania większości potraw. Przypomnijmy: typ kulinarny B-BC charakteryzuje się tym, że miąższ lekko rozgniata się i rozsypuje pod naciskiem widelca, jest uniwersalny. Najlepiej smakuje w postaci dodatku do obiadu, placków ziemniaczanych i frytek. Odmiana Tajfun ze względu na wyższą zawartość skrobi (16,9%) jest kwalifikowana również jako skrobiowa. Jest bardzo popularna w uprawie do przetwórstwa dla Zakładów Przemysłu Ziemniaczanego.

fot. Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o.
O popularności tej odmiany decydują również jej zalety w uprawie i wysoki plon handlowy. Według badań COBORU plon ogólny może sięgać aż 52,5 t/ha. Cechami, które przemawiają za jej wyborem jest wysoka tolerancyjność na suszę, która w ostatnich latach przysparza kłopotów w wielu uprawach, oraz niskie wymagania glebowe. Charakteryzuje się również średnią wrażliwością na metrybuzynę stosowaną po wschodach ziemniaków.
Ważną jej cechą jest też wysoka odporność na wirusy (tab.1) i na mątwika ziemniaczanego. Wśród naszych odmian najlepiej radzi sobie z zarazą ziemniaka.
Odporność odmiany Tajfun na choroby i wirusy
Odmiana Tajfun | |
choroby i wirusy | stopień
odporności |
Zaraza ziemniaka | 5 |
Parch zwykły | 6 |
Wirus Y | 7 |
* w skali od 1 do 9; im wyższy wskaźnik, tym wyższa odporność
Podsumowując, odmiana Tajfun jest bardzo popularna wśród producentów ziemniaków ze względu na jej cechy użytkowe. Jest bardzo smaczna, odporna na wirusy i choroby, tolerancyjna na suszę. Rolnicy wybierają ją ze względu na wysoką odporność na wirusy i choroby oraz tolerancyjność na suszę. Producenci od wielu lat doceniają jej wyjątkowy smak i uniwersalność kulinarną.
