STOKROTKA – nowość, która podbija rynek

START/Blog/ODMIANY/STOKROTKA – nowość, która podbija rynek

Stokrotka z racji młodego wieku dopiero wkracza na rynek ziemniaczany w Polsce.

Jednak swoimi walorami zdążyła już zdobyć spore grono zainteresowanych nią konsumentów.

Ziemniak o wdzięcznej nazwie Stokrotka to nowość w zbiorze odmian jadalnych Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie. Została zarejestrowana w krajowym rejestrze COBORU w 2017 roku jako odmiana wczesna (86 dni wegetacji). Ma duże, okrągłe i kształtne bulwy, gładką skórkę i płytkie oczka (7,3). Ziemniak o jasnożółtej barwie miąższu i zawartość skrobi wynoszącej 14,1%. Stokrotka jest typem kulinarnym B-BC (ogólnoużytkowy do lekko mączystego), co świadczy o jej szerokim zastosowaniu. Wszystkie te cechy świadczą to o tym, że nadaję się zarówno do codziennego ugotowania, na placki ziemniaczane czy kopytka. Dodatkowo należy zaznaczyć, że ziemniaki odmiany Stokrotka swoją przydatność znalazły w chipsach i frytkach.

Stokrotka jest ziemniakiem plennym, a jej zbiory mogą nawet sięgać do 46,9 t/ha. Jej kwiaty mają barwę białą a skórka ma kolor jasnobeżowy. Dużą zaletą tej odmiany jest wysoki i wyrównany plon handlowy. Ma średnie wymagania glebowe więc urośnie na większości klas gleb.

Poniższa tabelka obrazuje stopień odporności Stokrotki na wirusy i choroby ziemniaka. Odporność jest mierzona w skali od 1 do 9. Im wyższy wskaźnik, tym odmiana jest bardziej odporna.

Odmiana ziemniaka – Stokrotka
Wirusy i choroby Stopień odporności* (skala 1-9)
Wirus Y 7,0
Zaraza ziemniaka 3,0
Parch zwykły 8,0

Z  powyższej tabeli wynika, że Stokrotka jest odporna na wirusy. Słabiej radzi sobie w przypadku zarazy ziemniaka i to jest chyba jej jedyny minus. Bardzo wysoki stopień odporności pojawia się w przypadku Parcha zwykłego. Jednak wysokie walory smakowe potrafią wynagrodzić słabszą odporność. Odmiana odporna na mątwika.

Największym atutem Stokrotki są jej wysokie walory smakowe. Mimo młodego wieku może już pochwalić się sukcesami. W ubiegłym roku podczas Krajowych Dni Ziemniaka w Nidzicy zajęła 3 miejsce w konkursie kulinarnym na najsmaczniejszą odmianę.

Stokrotka jest ziemniakiem plennym, a jej zbiory mogą nawet sięgać do 46,9 t/ha. Jej kwiaty mają barwę białą a skórka ma kolor jasnobeżowy. Dużą zaletą tej odmiany jest wysoki i wyrównany plon handlowy. Ma średnie wymagania glebowe więc urośnie na większości klas gleb.

Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ