Skrobiowy festiwal ziemniaka

START/Blog/ODMIANY/Skrobiowy festiwal ziemniaka

mgr Marta Grabska, Katarzyna Filipowicz

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o., Strzekęcino 11, 76-024 Świeszyno

email: m.grabska@pmhz.pl

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o.  z siedzibą w Strzekęcinie jest firmą hodowlano-nasienną kontynuującą ponad 70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka prowadzi działalność w 4 oddziałach: Strzekęcino (woj. zachodniopomorskie), Jezierzycach i Celbowie (woj. pomorskie) oraz Szyldaku (woj. warmińsko-mazurskie).

W ciągu ostatnich trzech lat Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka w Strzekęcinie zarejestrowała 3 odmiany skrobiowe ziemniaka. Torpeda (2019), Kotwica (2020), Fala (2021) to zdecydowanie bardzo mocne propozycje na rynku ziemniaka skrobiowego.  Nowe odmiany skrobiowe na pewno wzbudzą ciekawość ze względu na krótki czas wegetacji i wysoki plon skrobi.

Nowe odmiany niebawem dołączą do oferty, jednak już teraz chcemy przybliżyć ich charakterystykę.

Torpeda jest odmianą skrobiową, średnio wczesną o przybliżonym czasie wegetacji około 113 dni i zawartości skrobi na poziomie 17,8%. Charakteryzuje się dużymi okrągłymi bulwami o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Plon ogólny można określić jako bardzo duży (wg danych COBORU 46,4t/ha). Torpeda wyróżnia się wysoką odpornością na wirusa PVY oraz parcha. Jest  odporna na raka ziemniaka patotyp 1(D1) oraz mątwika ziemniaczanego Ro1. Jest średnio odporna na zarazę.

Torpeda, fot. M.Grabska
Kotwica, Fot: Marta Grabska
Torpeda, fot. M.Grabska

Kotwica jest odmianą średnio wczesną (111 dni wegetacji) o zawartości skrobi w wysokości 19,8 %. Bulwy cechują się okrągło do okrągłoowalnym kształtem o jasnożółtym miąższu. Kotwicę zaliczyć można do typu kulinarnego BC. Plon ogólny bulw jest duży, wynosi około 37,1t/ha. Kotwica odznacza się dużą odpornością na parcha oraz wirusa PVY.  Odmiana wysoko odporna na raka ziemniaka patotyp 1(D1) oraz mątwika ziemniaczanego Ro1. Jest średnio odporna na zarazę.

Torpeda, fot. M.Grabska

Fala to pierwsza wyhodowana w Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie odmiana skrobiowa wczesna. Jej czas wegetacji to około 100 dni. Bulwy tej odmiany są owalne, średniej wielkości o jasnożółtej barwie miąższu. Fala mimo swojej wczesności odznacza się wysoką zawartością skrobi średnio 20,3 %. Charakteryzuje się średnią odpornością na zarazę. Natomiast jest wysoko odporna na wirusa PVY. Dodatkowo należy wspomnieć, że jest to odmiana odporna na raka ziemniaka patotyp 1(D1), parcha oraz mątwika ziemniaczanego Ro1. Fala wyróżnia się barwą kwiatów, są one ciemnofioletowe z jasnofioletowymi końcami.

Wszystkie nasze odmiany skrobiowe cenią się wysoką popularnością w przemyśle ziemniaczanym. Wyróżniają się wysokim plonem, dużą zawartością skrobi oraz swoją zdrowotnością.

Oprócz wyżej wymienionych nowości w ofercie posiadamy odmiany skrobiowe:

*Średnio wczesne: Jubilat, Boryna, Kaszub, Mieszko, Harpun, Glada, Rumpel

*Średnio późne: Pokusa, Amarant, Ikar

*Późne: Hinga, Inwestor.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu.

Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ