Przegląd odmian

START/Blog/ODMIANY/Przegląd odmian
Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Katarzyna Antonowicz

Przegląd odmian Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. zalecanych do uprawy na terenie wybranych województw w Polsce

mgr Marta Grabska

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka w Strzekęcinie Sp. z o.o. wśród swoich odmian ziemniaka może wyróżnić takie, które nie wymagają zbyt wysokich nakładów nawozowych i charakteryzują się wysoką odpornością na choroby ziemniaka oraz tolerancją na suszę . Właśnie te cechy  sadzeniaków ziemniaka wpływają na rekomendacje, które corocznie publikowane są przez COBORU na stronie internetowej www.coboru.pl. Warto zaznaczyć, że nasze odmiany są polecane w każdym z województw.

Wśród odmian jadalnych wczesnych rekomendowanych do uprawy  jest odmiana Ignacy, która jest zalecana aż w 8 województwach (dolnośląskie, łódzkie, małopolskie, opolskie, pomorskie, warmińsko mazurskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie). Ignacy to odmiana wczesna (103 dni wegetacji), która charakteryzuję się dużymi, okrągłoowalnymi, kształtnymi bulwami o żółtej skórce i płytkimi oczkami (7-8 w skali do 9). Ignacy ma jasnożółty miąższ i bardzo dobry smak. Odmiana klasyfikowana jest w typie kulinarnym B czyli ogólnoużytkowym.   Kolejną ważną zaletą tej odmiany jest wysoka tolerancja na suszę oraz niskie wymagania glebowe. Słaba klasa gleby nie będzie dla niego problemem. Ignacy to odmiana plenna, jej plon handlowy jest bardzo wysoki i wyrównany ( nawet 54,0 t/ha).

Kolejną zalecaną wczesną odmianą jadalną jest Magnolia. Charakteryzuje się jasnożółtym miąższem o średniej zawartości skrobi 16,1%. Jest to odmiana lekko mączysta, która znajdzie zastosowanie na rynku ziemniaka jadalnego jak i w przemyśle przetwórczym. Nie ma wysokich wymagań glebowych i wodnych.

Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Marta Grabska

Tajfun wiedzie prym wśród zalecanych  do uprawy w kategorii odmian średnio wczesnych. Jest rekomendowany w 13 województwach. To odmiana ceniona  pod względem bardzo wysokiej tolerancyjności na suszę w okresach wegetacji. Wynika to  ze specyficznej, genetycznie uwarunkowanej, budowy anatomicznej systemu korzeniowego oraz systemu asymilacyjnego roślin. Odmiana Tajfun ma jednocześnie niskie wymagania glebowe, co jest bardzo istotne w warunkach naszego kraju. Zawartość skrobi waha się na poziomie 16,9%.

Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Marta Grabska

Jednocześnie wśród odmian średnio wczesnych możemy  wyróżnić odmianę Mazur. Jest odmianą o jasnożółtym miąższu o średniej zawartości skrobi (około 16%). Ze względu na poziom skrobi znajduje zastosowanie na rynku ziemniaka jadalnego oraz  świetnie sprawdza w produkcji płatków. Mazur to odmiana grubo kłębowa o plonie ogólnym oscylującym na poziomie około 52 t/ha. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest niskie zapotrzebowanie nakładów nawozowych,  głównie azotu . Przy uprawie tej odmiany zalecamy zmniejszenie dawki azotu o nawet 25%, oczywiście przy zachowaniu stosunku N:P:K. Odmiana jest średnio podatna na zarazę ziemniaczaną, natomiast ma wysoką odporność na wirusy. Mazur nie ma wysokich wymagań glebowych i wodnych, jednak, przy możliwości nawadniania plantacji odwdzięczy się wyższym plonem.

Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Marta Grabska

W sektorze odmian skrobiowych pośród 3 naszych odmian zalecanych do uprawy wyróżniamy odmianę Amarant. Jest to średnio późna odmiana, która wyróżnia się fioletowym kolorem skórki. Poprzez podwyższoną zawartość skrobi na poziomie około 20,2% doskonale sprawdza się w przemyśle. Główną zaletą jest również wysoka odporność na zarazę ziemniaczaną i alternariozę (7 wg badań Coboru).

Z ciekawostek w 2022 roku Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka zarejestrowała kolejną odmianę skrobiową Karat. Charakteryzuje się kremowym miąższem i zawartością skrobi na poziomie ok.20%. o przybliżonym czasie wegetacji 108 dni. Karat cechuję się wysokim i wyrównanym plonem, ok. 45t/ha.

Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Marta Grabska
Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ