Ponadczasowa czterdziestolatka – BRYZA
Bryza jest odmianą ziemniaka, która od wielu lat nieustająco cieszy się ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Została zarejestrowana w krajowym rejestrze COBORU w 1976 r. jako odmiana średnio późna (148 dni wegetacji). Ma duże okrągłe bulwy o charakterystycznych głębokich oczkach i należy do typu kulinarnego BC, co oznacza, że w składzie bulwy jest więcej skrobi i miąższ jest mniej wilgotny niż w typie A. Zawartość skrobi wynosi ok. 15%. Miąższ Bryzy ma barwę żółtą, po ugotowaniu rozsypuje się i jest wyraźnie mączysty. Tego typu ziemniaki idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, również w postaci purée, czy do przygotowania kopytek.
Bryza jest bardzo plenna, zbiory mogą sięgać do 42,6 t/ha. Jej kwiaty są barwy jasnofioletowej. Bulwy mają grubszą skórkę, która jest mniej podatna na obicia, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do długiego przechowywania. Odmiana ma niskie wymagania glebowe, tzn. że urośnie na gleby każdej klasy. Poniższa tabelka pokazuje stopień jej odporności na wirusy i choroby ziemniaka. Odporność jest mierzona w skali od 1 do 9. Im wyższy wskaźnik, tym odmiana jest bardziej odporna.
Odmiana ziemniaka Bryza | |
wirusy i choroby | stopień odporności*
(skala 1-9) |
Wirus Y | 5,0 |
Wirus liściozwoju | 7,0 |
Zaraza ziemniaka | 4,0 |
Parch zwykły | 4,0 |
*dane na podstawie wyników doświadczeń COBORU
Z tabeli wynika, że Bryza jest odporna na wirusy, jednak z racji tego, że jest to jedna ze starszych naszych odmian, ma niższą odporność na parch zwykły i zarazę ziemniaka. Te nieznaczne wady wynagradzają nam bardzo wysokie walory smakowe, które spowodowały, że ta odmiana jest nadal obecna i ceniona na rynku krajowym.
Bryza jest odmianą, która idealnie nadaje się do przygotowania domowych kopytek.