Odmiany zarejestrowane w 2024 roku przez Pomorsko Mazurską Hodowlę Ziemniaka Sp. z o.o.

START/Blog/ODMIANY/Odmiany zarejestrowane w 2024 roku przez Pomorsko Mazurską Hodowlę Ziemniaka Sp. z o.o.
Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Monika Muzyka, Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o.  z siedzibą w Strzekęcinie to firma hodowlano-nasienna kontynuująca ponad  70 letnie tradycje polskiej hodowli i nasiennictwa ziemniaka. Spółka prowadzi działalność w 4 oddziałach: Strzekęcino (woj. zachodniopomorskie), Jezierzycach i Celbowie (woj. pomorskie) oraz Szyldaku (woj. warmińsko-mazurskie).

Odpowiadając na preferencje i zapotrzebowanie rynku Spółka w roku 2024 zarejestrowała po
1. odmianę skrobiową i jadalną  ziemniaka. 

Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego poszukują nieustannie nowych odmian skrobiowych z wysoką odpornością na wirusy, suszę, zarazę ziemniaczaną, które spełnią oczekiwania ich plantatorów. Wychodząc naprzeciw klientom sektora skrobiowego Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. zarejestrowała  w tym roku odmianę Batory. 

Batory jest średnio wczesną odmianą skrobiową o przybliżonym czasie wegetacji około 110 dni. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, oscylującą na poziomie około 20,4% oraz stabilnym plonem skrobi. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest jej czerwona barwa skórki i kremowa barwa miąższu. Batory wyróżnia się wysoką odpornością na wirusa PVY oraz parcha. Plon ogólny tej odmiany wg Coboru to 38,3t/ha. Charakteryzuje się średnio odpornością na zarazę. Odmiana ta jest odporna  na raka ziemniaka patotyp 1(D1).

Wszystkie nasze odmiany skrobiowe cenią się wysoką popularnością w sektorze przedsiębiorstw przemysłu ziemniaczanego. Wyróżniają się wysokim plonem skrobi oraz swoją zdrowotnością.

Nasza Spółka w swojej ofercie posiada również następujące odmiany skrobiowe:

*Wczesna: Fala,

*Średnio wczesne: Jubilat, Boryna, Mieszko, Glada, Rumpel, Torpeda, Kotwica,

*Średnio późne: Amarant, 

*Późne: Hinga.

W tym roku Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie zarejestrowała również odmianę jadalną. Hestia jest odmianą wczesną ( ok. 87 dni wegetacji). Charakteryzuje się intensywnym żółtym kolorem miąższu. Hestia jest odmianą w typie kulinarnym B. Odmiany w tym typie ogólnoużytkowym są najbardziej pożądanymi odmianami pod względem możliwości jej przeznaczenia. 

Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Monika Muzyka, Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka
Kotwica, Fot: Marta Grabska
Fot. Monika Muzyka, Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka

Kolejnym atutem tej odmiany jest wysoka tolerancyjność na suszę. W panujących obecnie warunkach atmosferycznych jest to ważna i przydatna zaleta. Hestia również charakteryzuje się płytką głębokością oczek, co jest bardzo cenioną cechą wśród konsumentów. Plon tej odmiany to około 44 t/ha wg danych Coboru. Odmiana ta jest odporna  na raka ziemniaka patotyp 1(D1), parcha oraz mątwika ziemniaczanego Ro1. Charakteryzuje się wysoką trwałością przechowalniczą. 

Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w swojej ofercie odmian jadalnych może wyróżnić również następujące odmiany:

*Bardzo wczesne: Irys, Tonacja,

* Wczesne: Owacja, Ignacy, Magnolia, Stokrotka,

* Średnio wczesne: Irga, Tajfun, Laskara, Mazur,

* Średnio późne: Bryza.

Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich, korzystając z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z RODO. AKCEPTUJĘ