IGNACY– ODMIANA ZIEMNIAKA TOLERUJĄCA SUSZĘ
Ziemniaki znają i jedzą wszyscy.

Fot. K.Filipowicz
Preferencje i trendy konsumpcyjne zmieniają się dynamicznie, a Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. z siedzibą w Strzekęcinie stara się tworzyć nowe odmiany, które sprostają zmieniającym się wymaganiom konsumentów.
Dodatkowo zauważalny w ostatnich latach wzrost temperatur i niedostatek opadów w czasie wegetacji zmusza do poszukiwania odmian, które w większym stopniu tolerują suszę. I taką właśnie odmianą jest Ignacy.
Jest to wczesna odmiana jadalna (103 dni wegetacji), zarejestrowana w COBORU w roku 2012. Charakteryzuje się dużymi, okrągłoowalnymi, kształtnymi bulwami o żółtej skórce oraz płytkimi oczkami (7-8 w skali 9-stopniowej). Ma jasnożółty miąższ i bardzo dobry smak. Jest klasyfikowana w typie kulinarnym B, czyli ogólnoużytkowym. Ten typ charakteryzuje się tym, że zawiera więcej skrobi, stąd miąższ jest mniej wilgotny niż w typie A, a po ugotowaniu lekko się rozgniata pod widelcem.
Ziemniaki tego typu nadają się i do gotowania, i do smażenia. Pod względem kulinarnym Ignacy jest odmianą uniwersalną. Z powodzeniem można przygotować z niej również kartacze i różnego rodzaju kluski. Do typu kulinarnego B z naszych odmian można zaliczyć jeszcze dwie: bardzo wczesną Irys i średnio późną Irga.
Dodatkowo dużą zaletą odmiany Ignacy jest jej przydatność do mycia i pakowania. Kolejnym atutem jest wysoka tolerancja na suszę oraz małe wymagania glebowe. Słaba klasa gleby nie będzie dla niej problemem. Jest to odmiana plenna, jej plon handlowy jest bardzo wysoki i wyrównany (nawet 54,0 t/ha).
Kwiaty odmiany mają barwę fioletową, jednak słabe kwitnienie powoduje, że jest ich mało (3 w skali 9-stopniowej). Charakteryzuje się również średnią wrażliwością na metrybuzynę.
Tabela 1
Odporność odmiany Ignacy na wirusy i choroby
Odmiana Ignacy | |
wirusy i choroby | stopień odporności* |
Wirus Y | 7,0 |
Zaraza ziemniaka | 3,0 |
Parch zwykły | 8,0 |
* w skali od 1 do 9; im wyższy wskaźnik, tym wyższa odporność
Odmiana jest odporna na wirusy i na mątwika ziemniaczanego. Ma bardzo wysoką odporność na parch zwykły, ale słabiej radzi sobie w przypadku zarazy ziemniaka. (tab. 1). Jednak największymi jej zaletami jest wysoka tolerancja na suszę i bardzo dobry smak.
Mimo, że odmiana Ignacy jest obecna na rynku dopiero 8 lat, została wielokrotnie nagrodzona za swoje walory. M.in.:
- III miejsce w konkursie „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka”, Przysiek 2013;
- III miejsce w konkursie „Najlepszy wyrób”, Barzkowice 2014;
- Medal Firmowy Hit Roku 2020 w kategorii „Najlepsze produkty rolnicze”.
Polecamy wszystkim wypróbowanie potraw z naszej odmiany Ignacy. Z pewnością zachwyci konsumentów smakiem, a plantatorów swoją odpornością na suszę, co jest niezmiernie ważne w obecnie panujących warunkach klimatycznych
