ODMIANY JADALNE

IRYS

ODMIANA BARDZO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 91
Plon t/ha: 35,0
Skrobia % 12,9
 
Opis odmiany: 
miąższ biały
wysokie walory smakowe 
bardzo wczesny zbiór
średnie wymagania wodne
średnie wymagania glebowe
podwyższona wrażliwość na metrybuzynę

IGNACY

ODMIANA WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 103
Plon t/ha: 54,0
Skrobia % 12,0

Opis odmiany:
miąższ jasnożółty
bardzo dobry smak
bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy
niskie wymagania glebowe
średnia wrażliwość na metrybuzynę
przydatny do mycia i pakowania

OWACJA

ODMIANA WCZESNA

Typ kulinarny: lekko mączysty BC
Dni wegetacji: 114
Plon t/ha: 47,5
Skrobia % 13,8
 
Opis odmiany:
miąższ jasnożółty
dobry smak
wysoki i wyrównany plon handlowy
średnie wymagania glebowe
niskie wymagania wodne
średnia wrażliwość na metrybuzynę
przydatna do uprawy ekologicznej

ALTESSE

ODMIANA WCZESNA

Typ kulinarny: sałatkowy AB
Dni wegetacji: 114
Plon t/ha: 45,0
Skrobia % 12,6
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
typ sałatkowy
wczesny zbiór
wysoki plon handlowy
niska wrażliwość na metrybuzynę
przydatna do mycia i pakowania

MAGNOLIA

ODMIANA WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B-BC
Dni wegetacji: 115
Plon t/ha: 49,7
Skrobia % 16,3
 
Opis odmiany: 
miąższ jasnożółty
bardzo dobry smak
wysoki plon handlowy
średnie wymagania glebowe
przydatna do uprawy ekologicznej

IRGA

ODMIANA  ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 131
Plon t/ha: 47,8
Skrobia % 13,9
 
Opis odmiany:
miąższ kremowy
wysokie walory smakowe
wyrównany plon handlowy
różowa skórka, płytkie oczka
średnie wymagania glebowe i wodne
podwyższona wrażliwość na metrybuzynę

AMETYST

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 135
Plon t/ha: 64,2
Skrobia % 13,8
 
Opis odmiany:
miąższ kremowy
bardzo wysoki plon handlowy
płytkie oczka, gładka skórka
odmiana wymagająca desykacji
niska wrażliwość na metrybuzynę
przydatna do mycia i pakowania
 

TAJFUN

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy do lekko mączystego B-BC
Dni wegetacji: 138
Plon t/ha: 52,5
Skrobia % 16,9
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
wysokie walory smakowe
bardzo wysoki plon handlowy
niskie wymagania glebowe i wodne
odmiana tolerancyjna na suszę
średnia wrażliwość na metrybuzynę
przydatna do przetwórstwa i konfekcji
 

CEKIN

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 133
Plon t/ha: 48,1
Skrobia % 16,1
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
bardzo dobry smak
wysoki plon handlowy
średnie wymagania glebowe
odporny na mątwika
podwyższona wrażliwość na metrybuzynę
idealny na długie przechowywanie
przydatny do przetwórstwa

GAWIN

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: lekko mączysty BC
Dni wegetacji: 135
Plon t/ha: 49,1
Skrobia % 16,0
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
wysoki i wyrównany plon handlowy
średnie wymagania glebowe
średnia wrażliwość na metrybuzynę
do produkcji frytek
przydatny do przetwórstwa

LASKARA

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy do lekko mączystego B-BC
Dni wegetacji: 110
Plon t/ha: 54,7
Skrobia % 15,8
 
Opis odmiany:
miąższ jasnożółty
bardzo dobry smak
wysoki plon handlowy
niskie wymagania glebowe
średnie wymagania wodne
do produkcji chipsów, do przetwórstwa

MAZUR

ODMIANA ŚREDNIO WCZESNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy do lekko mączystego B-BC
Dni wegetacji: 114
Plon t/ha: 54,0
Skrobia % 16,9
 
Opis odmiany:
miąższ jasnożółty
wysokie walory smakowe
bardzo wysoki plon handlowy
niskie wymagania glebowe
średnia wrażliwość na metrybuzynę

BRYZA

ODMIANA ŚREDNIO PÓŹNA

Typ kulinarny: lekko mączysty BC
Dni wegetacji: 148
Plon t/ha: 42,6
Skrobia % 15,0
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
wyjątkowe walory smakowe
duże bulwy
średnie wymagania glebowe i wodne
niska wrażliwość na metrybuzyne
do długiego przechowywania

SYRENA

ODMIANA ŚREDNIO PÓŹNA

Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
Dni wegetacji: 148
Plon t/ha: 50,5
Skrobia % 13,9
 
Opis odmiany:
miąższ żółty
wysoki plon handlowy
bardzo wysokie walory smakowe
bulwy bardzo duże, owalne
niska wrażliwość na metrybuzynę
do produkcji frytek oraz przetworstwa

GUSTAW

ODMIANA ŚREDNIO PÓŹNA

Typ kulinarny: lekko mączysty BC
Dni wegetacji: 140
Plon t/ha: 51,2
Skrobia % 16,0
 
Opis odmiany:
miąższ kremowy
wysoki plon handlowy
niskie wymagania glebowe
średnia wrażliwość na metrybuzynę
przydatny do przetwórstwa